Τα πιο πρόσφατα

Νέα & Δελτία Τύπου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ κ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Η ΚΟΝΙΤΣΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ" ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

20 Οκτώβριος 2015
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ κ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Η ΚΟΝΙΤΣΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ" ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Πανοσιολογιότατε εκπρόσωπε  του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος,

Κύριοι βουλευτές,

Κύριοι πρώην Υπουργοί,

Συντοπίτισσες και συντοπίτες,

Φίλες και φίλοι της Κόνιτσας,

 

Σας καλωσορίζω εδώ στο φιλόξενο ιστορικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου, που είχα την υψηλή τιμή να υπηρετήσω για τέσσερα (4) περίπου χρόνια. Η παρουσία όλων σας, μας τιμά ιδιαίτερα και αντανακλά το ενδιαφέρον σας για τον πολιτισμό και τον μικρό Δήμο μας. Σας ευχαριστώ όλους θερμά.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε ότι ο τόπος υποφέρει από μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας όλοι βιώνουμε. Η απαξίωση θεσμών και αρχών είναι ορατή. Ασφυκτική η πίεση που δέχονται, οι πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Εύκολα μπορεί να προβληθεί ο επιπόλαιος, κατά την άποψή μου ισχυρισμός, ότι η ενασχόληση με τις πολιτιστικές δραστηριότητες στις δύσκολες αυτές στιγμές, είναι πολυτέλεια, σπατάλη χρόνου και περιττή διαδικασία.

Εμείς έχουμε αντίθετη άποψη. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι ένα ισχυρό όπλο αντίστασης, απέναντι στον κίνδυνο της γενικότερης κατάρρευσης.

Είναι η πηγή για έμπνευση και ιδέες. Είναι ερέθισμα για δημιουργική απασχόληση.

Έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε βήμα, ευκαιρία και χώρο στους συντοπίτες μας, που επιθυμούν να ασχοληθούν με την τέχνη.

Κάνουμε για πρώτη φορά το τόλμημα, να βρεθούμε από την ακριτική Κόνιτσα στην Αθήνα. Από την επαρχία στο κέντρο, μια που το κέντρο έχει ξεχάσει την επαρχία. Δικαιωθήκαμε.

Σαράντα (40) περίπου νέοι καλλιτέχνες, στην πλειοψηφία τους ερασιτέχνες, τολμούν.

Ξαναγράφουν την ιστορία της τέχνης της περιοχής, ξεκινώντας από την παράδοση για να κατακτήσουν με επιμονή και υπομονή, ταλέντο και μεράκι, τους αναβαθμούς της προσωπικής καλλιτεχνικής τους ολοκλήρωσης και ελευθερίας.

Το αποτέλεσμα θα το αξιολογήσετε εσείς σε λίγο.

Πίνακες ζωγραφικής και αγιογραφίας, από το εργαστήρι ζωγραφικής που λειτουργεί στο Δήμο μας. Μοναδικές πρωτότυπες σε έμπνευση μικρές κατασκευές από φυσικά υλικά. Έργα που παρουσιάζουν σκηνές, τόπους, κτίσματα, εργαλεία και μας αφηγούνται την ιστορία της παράδοσης με τρόπο γεμάτο έμπνευση και στοχασμό.

Με αυτή την προσπάθεια επιδιώκουμε:

Να αξιοποιήσουμε την ιστορική πολιτιστική μας κληρονομιά, το πλούσιο παρελθόν της παράδοσης, για να εξασφαλίσουμε την προϋπόθεση για ένα ελπιδοφόρο δημιουργικό μέλλον.

Να συγκροτήσουμε σιγά-σιγά δομές πολιτισμού που θα σφυρηλατήσουν την δική μας πολιτιστική ταυτότητα.

Έχουμε όραμα η μικρή Κόνιτσα να κάνει μεγάλα βήματα. Τα ασύγκριτα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας δίνουν την δυνατότητα αυτή. Ας αξιοποιήσουν αυτή την έκφραση διάθεσης και θέλησης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Εμείς θα συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες και να περιμένουμε.

Πριν κατέλθω από το βήμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, για την παραχώρηση του χώρου, όπου παρουσιάζεται η έκθεση.

Τον Διευθυντή του ξενοδοχείου STANLEY για την ευγενή προσφορά φιλοξενίας.

Όλους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι με πάθος και μεγάλη προσπάθεια συνέβαλαν στον παρουσιαστεί αυτή η έκθεση.

Τέλος, ιδιαίτερα ευχαριστώ όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα και παραβρεθήκατε στην σημερινή μας εκδήλωση.

Κατεβάστε το
σε μορφή doc

Περισσότερες Φωτογραφίες