Τα πιο πρόσφατα

Νέα & Δελτία Τύπου

Είπαν για την έκθεση...........

20 Οκτώβριος 2015
Είπαν για την έκθεση...........

Γράφει η Χρύσα Παρίση  http://www.kosmonea.gr/

 

«Η Κόνιτσα προβάλλει και προβάλλεται!»

 

Κατάμεστο και υπερπλήρες το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, από Κονιτσιώτες της Αθήνας και πολλούς φίλους που βρέθηκαν εκεί για ένα εξαιρετικό πολιτιστικό γεγονός. Ο Δήμος της ακριτικής Κόνιτσας, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής διοργάνωσε  Έκθεση Εικαστικών, με θέμα: «Η Κόνιτσα προβάλλει και προβάλλεται».

Η όλη εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία του Δημάρχου της Κόνιτσας, Στρατηγού Ανδρέα Παπασπύρου, ο οποίος προσφωνώντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, επισήμανε τη σημασία του πολιτισμού μέσα στην κρίση που όλοι βιώνουν. Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι, αφού το Κέντρο ξεχνά την Περιφέρεια, έρχεται η Περιφέρεια στο Κέντρο, φέρνοντας πολιτισμό. «Όραμά μας», είπε ο κ. Παπασπύρου, «είναι η μικρή Κόνιτσα να κάνει μεγάλα βήματα». 

 

Πριν εγκαινιαστεί η Έκθεση, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε:

  • Προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με τίτλο: «Κόνιτσα: το Μεθόριο Κάλλος»
  • Ομιλία με θέμα: «Χιοναδίτες λαϊκοί  Ζωγράφοι, Διακοσμητές &  Ξυλογλύπτες», από τον ζωγράφο-εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Σκούρτη
  • Ομιλία με θέμα: «Μαστόροι – Χτίστες  από την επαρχία Κονίτσης» από  τον ερευνητή Βασίλη Παπαγεωργίου
  • Ομιλία με θέμα: «Πολιτισμική, Ιστορική και Αρχιτεκτονική αξία των Πέτρινων Γεφυριών της Κόνιτσας»,  από την Αρχιτέκτονα Μηχανικό (MSc) Μαρία Μπαλοδήμου
  • Ομιλία με θέμα: «Το EικαστικόEργαστήρι του Δήμου Κόνιτσας. Μια  ευτοπία  του σήμερα», από τον Αναπλ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Ζήκο  Δέδο
  • Χορευτικό πρόγραμμα με χορούς της Κόνιτσας από το «ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.» Παλαιού Φαλήρου, με υπεύθυνη τη Φιλόλογο- Χοροδιδάσκαλο Εύη Σιμοπούλου.

 

Στην Έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, συμμετέχουν περίπου 40 Κονιτσιώτες καλλιτέχνες, ζωγράφοι, αγιογράφοι, ξυλογλύπτες, φωτογράφοι, χειροτέχνες, κ.α., οι οποίοι παρουσιάζουν τα έργα τους και με το ταλέντο τους, ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην όμορφη Κόνιτσα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Αρχιεπισκόπου, πρωήν υπουργοί, πρώην Αρχηγοί του ΓΕΣ, βουλευτές της ΝΔ, Δήμαρχοι της περιοχής της πρωτεύουσας και πολλοί άλλοι. Ωστόσο, ήταν χαρακτηριστική η απουσία κυβερνητικών στελεχών, γεγονός που επισήμανε ο Δήμαρχος Κόνιτσας, «καίτοι είχαν προσκληθεί» όπως σημείωσε.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

«Η Κόνιτσα παρουσιάζει και παρουσιάζεται »

Με αυτό τον τίτλο εγκαινιάσθηκε το Σάββατο 16/Οκτωβρίου η έκθεση με έργα ντόπιων καλλιτεχνών της Κόνιτσας στην αίθουσα του Πολεμικού μουσείου της Αθήνας. 
Κατάμεστη από κόσμο, που θαύμασε τις δημιουργίες των καλλιτεχνών που όπως τόνισε ο Δήμαρχος "δεν φιλοδοξούν να γίνουν διάσημοι !". Ήρθαμε εμείς στην Αθήνα, αφού η πολιτεία μας ξέχασε! Είπε για να καταλήξει στην πεποίθηση ότι το πείσμα των Ηπειρωτών είναι η δύναμη που σχεδιάζει το μέλλον τους. 
Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή για όλους μέχρι 21/10. Ξυλόγλυπτα, μικροκατασκευές, πίνακες ζωγραφικής, αγιογραφίες, αλλά και μινιατούρες αντίγραφα των μοναδικών πέτρινων αρχοντικών και γεφυριών της περιοχής εντυπωσιάζουν με το μεράκι και την τέχνη των δημιουργών τους.

Βάσω Καραγιωργα 
Δημοσιογράφος