Το Κάστρο της Κόνιτσας βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, στην κορυφή βραχώδους και εν μέρει φυσικά οχυρωμένης θέσης, στο τελείωμα της κορυφογραμμής της Τραπεζίτσας και λίγο πιο πάνω από το γραφικό εξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.
Πρόκειται για μεσαιωνικό κάστρο, πού ενδεχομένως κτίστηκε πάνω στα ερείπια ακόμα παλαιότερου τείχους, με μετέπειτα προσθήκες στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Λέγεται πως κτίσθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα επί Ιουστινιανού ή στις αρχές του 14ου μ.Χ. αιώνα από τον ηγεμόνα της Ηπείρου Συριάνη Επικέρνη Παλαιολόγο.
Το κάστρο, σήμερα είναι ερειπωμένο. Διακρίνονται μόνο σε ορισμένα σημεία πλακοειδείς πέτρες σε σχετικά οριζόντιες σειρές με ένα ενδιάμεσο στρώμα λευκού κονιάματος, ενώ σε αραιά διαστήματα παρεμβάλλονται και κεραμίδια.
Ωστόσο οι θρύλοι είναι ακόμα ζωντανοί και μιλούν για την κατάληψη του κάστρου από τους Τούρκους με δόλο κατά τη διάρκεια της πιο σημαντικής γιορτής των κατοίκων, καθώς και για τις μυστικές διόδους που οδηγούν ακόμα και σήμερα χαμηλά στο ποτάμι από όπου προμηθεύονταν νερό οι ευρισκόμενοι εντός του κάστρου σε περιόδους πολιορκίας.
Στο κάστρο φτάνει κανείς σε λίγο λιγότερο από μιά ώρα πεζοπορία από το κέντρο της πόλης. Από εκεί η θέα προς τον κάμπο και κυρίως προς τη χαράδρα του Αώου και τις πλαγιές της Τύμφης είναι θαυμάσια.