Δείτε εικόνες από τις ομορφιές στη γύρω περιοχή του οικισμού
Φωτογραφικό Υλικό
Περισσότερες φωτογραφίεςΠανηγύρια και σταθερές εκδηλώσεις του οικισμού
Πληροφορίες & Ιστορία
Τα σπάνια αρχιτεκτονικά στοιχεία, που σώζονται στην Καστάνιανη, δείγματα γραφής σπουδαίων μαστόρων της πέτρας, φανερώνουν και την ποιότητα των τεχνιτών που έζησαν σε τούτο τον τόπο και μόνο γι αυτό θα έπρεπε ο οικισμός να είχε χαρακτηριστεί ως προστατευόμενος παραδοσιακός οικισμός.
Αρκετοί χωριανοί κατά το παρελθόν εξελίχτηκαν από απλοί τεχνίτες της πέτρας σε εργολάβους και ανέλαβαν την εκτέλεση δημόσιων έργων, όπως την κατασκευή της Μεσογέφυρας στον Αώο ποταμό, τη γέφυρα Αρινίστης – Κακαβιάς, τη γέφυρα της Ζούζουλης, τη Μονή Στομίου, το κτίσμα του ρολογιού της κεντρικής πλατείας Ιωαννίνων και την πρόσοψη της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.
Όλα τα σπίτια του χωριού είναι λιθόκτιστα διώροφα με αυλή και χαμηλά πέτρινα πεζούλια στην εξώπορτα. Στο εσωτερικό, σε πολλά δωμάτια υπάρχουν τζάκια με σημαντικότερο όλων εκείνο του δωματίου υποδοχής το οποίο συνήθως είναι στολισμένο με όμορφες ανάγλυφες παραστάσεις.
Το χωριό, σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα, που βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγιάς στη συνοικία Γκάλινα,. θεωρείται ότι κτίστηκε στη σημερινή του θέση γύρω στο 1018. Πιστεύεται πως είναι πατρίδα του γραμματέα του Αλή Πασά, Κώστα Γραματικού.
Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πολλά νερά και οι βρύσες, οι δεκαεπτά εκκλησίες και τα ξωκλήσια καθώς και τα γεφύρια του. Τα τέσσερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια: της Γκάλινας (1936), της Ράχης (1895), των Μητσαίων (1845), και της Μαλνίτσας (1934), που βρίσκεται έξω από τον οικισμό, θεωρούνται τα στολίδια του χωριού.
Αξίζει να επισκεφτείτε τον Άγιο Νικόλαο (1926) με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που κατασκευάστηκε από τον Τουρνοβίτη Χαράλαμπο Σκαλιστή, τον Άγιο Δημήτριο (1670), που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα εκκλησάκια, το διώροφο δημοτικό σχολείο (1894), το αρχοντικό Γκάσιου, το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στην ψηλότερη άκρη του χωριού και των νερόμυλο του Αηθανάση.
Στην Καστάνιανη κατοικούν γύρω στα 20 άτομα το χειμώνα και 350 το καλοκαίρι, που ασχολούνται κύρια με τα κηπάρια του χωριού και την κτηνοτροφία. Στις 24 Ιούνιου, στην εορτή του Άη – Γιάννη, μετά τον εκκλησιασμό, ακολουθεί πανηγύρι με φαγητό και τοπικούς χορούς υπό τη συνοδεία τοπικών οργανοπαικτών. Επίσης στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, τελείται θεία Λειτουργία και μετά γλέντι με τοπικούς χορούς στην πλατεία του χωριού. Από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με θεατρική και μουσικοποιητική βραδιά. Στην Καστάνιανη εδρεύει Πολιτιστικός Σύλλογος και στην Αθήνα δραστηριοποιείται η Αδελφότητα Καστανιανιτών.
Στο χωριό υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για διανυκτέρευση στον ξεχωριστό πέτρινο ξενώνα και φαγητό στο κοινοτικό καφενείο.
Βρείτε τον οικισμό στον χάρτη
Είναι το πιο παλιό και ψηλότερα κατασκευασμένο γεφύρι της Καστάνιανης. Χτίστηκε το 1845 στη θέση παλαιότερου γεφ...
Απόσταση από χωριό: 0.06 χλμΓεφύρια
Γεφύρι Μητσαίων
Περισσότερα »Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Μαλνίτσας βρίσκεται 500 μ. βόρεια της Καστάνιανης στο δρόμο προς Λαγκάδα και έχει...
Απόσταση από χωριό: 0.13 χλμΓεφύρια
Γεφύρι Μαλνίτσας
Περισσότερα »Βρίσκεται στην ομώνυμη κεντρική περιοχή της Καστάνιανης. Χτίστηκε το 1895 χωρίς στηθαία, τα οποία προστέθηκαν το...
Απόσταση από χωριό: 0.17 χλμΓεφύρια
Γεφύρι Μεσαργιάς-Ράχης
Περισσότερα »Βρίσκεται μέσα στην Καστάνιανη, στη συνοικία Γκάλινα στα βόρεια του χωριού. Χτίστηκε από Καστανιανίτες μαστόρους...
Απόσταση από χωριό: 0.2 χλμΓεφύρια
Γεφύρι Γκάλινας
Περισσότερα »- Πυρσόγιαννη, Κόνιτσα
- 2655 0 31297
- info@ksen-armoloi.gr
- http://www.ksen-armoloi.gr
Ξενώνας «Αρμολόι»
Κατηγορία: Διαμονή | Οικισμός: Πυρσόγιαννη | Απόσταση: 3.69 χμ
- 26550 20001
- marios_tsitsos@hotmail.com
Ξενώνας Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας 'ΤΟ ΚΕΡΑΣΟΒΟ'
Κατηγορία: Διαμονή | Οικισμός: Αγία Παρασκευή | Απόσταση: 6.62 χμ
- Πουρνιά Κονίτσης
- 26550 24147
- info@hotelperistero.gr
- http://www.hotelperistero.gr