Δείτε εικόνες από τις ομορφιές στη γύρω περιοχή του οικισμού
Φωτογραφικό Υλικό
Περισσότερες φωτογραφίεςΠανηγύρια και σταθερές εκδηλώσεις του οικισμού
Πληροφορίες & Ιστορία
Γνώρισε πολλές ληστρικές επιδρομές, ώσπου καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από σφοδρή επιδρομή Τουρκαλαβανών το 1657. Στα μετέπειτα χρόνια δημιουργήθηκε σιγά σιγά το νέο σημερινό χωριό. Σήμερα, είναι ένα ήσυχο και όμορφο χωριουδάκι πνιγμένο στην βλάστηση, που αγναντεύει την κοιλάδα του Αώου και του Σαρανταπόρου. Ο πανέμορφος αυτός ακριτικός οικισμός κατοικείται από 50 άτομα το χειμώνα και 200 το καλοκαίρι. Οι κάτοικοι είναι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί τσίπουρου, παρασκευαστές σπιτικών γλυκών και μελισσοκόμοι.
Δυστυχώς σήμερα στον οικισμό δεν συναντούμε παλιά σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, διότι το χωριό καταστράφηκε από το γερμανικό στρατό το 1943. Στο χωριό και γύρω από αυτό σώζονται είκοσι εκκλησίες και ξωκλήσια, σημαντικότερες από τις οποίες είναι: ο ναός της Αγίας Τριάδας (12ος αιώνας), ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου (9ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Δημητρίου, η Ζωοδόχος Πηγή (1604) και ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Σώζοντος (15ος αιώνας), που δεσπόζει σε χαρακτηριστικό λόφο στο ψηλότερο σημείο του χωριού.
Επιβλητικός είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται στα δυτικά του χωριού σε μια ωραία τοποθεσία με πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Αώου και του Σαραντάπορου, ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας. Πιθανή χρονολογία κτίσης του ναού θεωρείται το έτος 1537, ενώ υπάρχουν και αναφορές για τον 13ο αιώνα. Πρόκειται για την κεντρική εκκλησία του χωριού, η οποία παλιότερα και έως το 1857, ήταν έδρα του αρχιεπισκόπου Πωγωνιανής. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο, με πεντάπλευρη κόγχη, νάρθηκα, στεγασμένο προπύλαιο και διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες.
Στη γύρω περιοχή βρίσκονται αρκετοί ερειπωμένοι νερόμυλοι, ο τελευταίος από τους οποίους λειτουργούσε έως τη δεκαετία του 60. Επίσης μικρά πέτρινα γεφύρια βρίσκονται εντός του οικισμού, στις πηγές του Αγίου Γεωργίου και λίγο πιο πέρα από το μοναστήρι, στο ρέμα Μπορόγια. Στις 29 και 30 Ιουνίου, στον εορτασμό της Σύναξης των Αγίων Αποστόλων, πολιούχων του χωριού, διεξάγεται θρησκευτικό και λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία του Αγίου Ευσταθίου με συμμετοχή οργάνων, χορευτικών συγκροτημάτων κ.α.
Ο αγροτικός συνεταιρισμός Μολυβδοσκέπαστης παράγει παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσίπουρο, κρασί, τραχανά και γλυκά του κουταλιού. Κάθε χρόνο, στα τέλη Νοεμβρίου, γίνεται η γιορτή τσίπουρου στα παραδοσιακά καζάνια του συνεταιρισμού. Στο χωριό μπορείτε να διανυκτερεύσετε στον κοινοτικό ξενώνα και ν’ απολαύσετε καλό φαγητό και εκλεκτούς μεζέδες στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού.
Βρείτε τον οικισμό στον χάρτη
Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού Μολυβδοσκέπαστου και χρησιμεύει ως κεντρικός ναός. Έχει σταυροειδή στέγη ...
Απόσταση από χωριό: 0.28 χλμΙεροί Ναοί
Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων
Περισσότερα »Εκεί που οι πρόποδες του όρους Νεμέρτσικα συναντούν τον Αώο ποταμό, κοντά στη συμβολή του με το Σαραντάπορο, βρί...
Απόσταση από χωριό: 1.4 χλμΜονές
Μονή Μολυβδοσκέπαστης
Περισσότερα »Σε απόσταση 2 χλμ., δυτικά από το Αηδονοχώρι και πάνω σε μια χαρακτηριστική βραχώδη και οχυρή τοποθεσία, βρίσκετ...
Απόσταση από χωριό: 1.85 χλμΜονές
Μονή Ταξιαρχών Γκούρας
Περισσότερα »Στο σημείο που ο επαρχιακός δρόμος από το Μπουραζάνι προς το Μολυβδοσκέπαστο προσεγγίζει τον ποταμό Αώο, βρίσκον...
Απόσταση από χωριό: 2.19 χλμΓεφύρια
Μεσογέφυρα
Περισσότερα »- Μπουραζάνι, 44100 Κόνιτσα
- +30 2655061283
- info@bourazani.gr
- http://www.bourazani.gr
Villa Bourazani - Σπίτι του ποταμού
Κατηγορία: Διαμονή | Οικισμός: Μελισσόπετρα | Απόσταση: 4.63 χμ
- Μπουραζάνι, 44100 Κόνιτσα
- 26550 61283
- info@bourazani.gr/
- http://www.bourazani.gr/
Ξενοδοχείο Μπουραζάνι
Κατηγορία: Διαμονή | Οικισμός: Μελισσόπετρα | Απόσταση: 4.85 χμ
- Μπουραζάνι, 44100 Κόνιτσα
- 2655061447 6946783111 - 6972222158
- fteri.natsi@gmail.com
- http://www.bourazani-fteri.gr