Τα πιο πρόσφατα

Νέα & Δελτία Τύπου

Τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

14 Ιούλιος 2015

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δήμο Κόνιτσας το τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Η Κόνιτσα γιόρτασε τον σύγχρονο Άγιό της, τον Όσιο Παϊσιο, που πριν λίγους μήνες έγινε η αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στην Κόνιτσα βρίσκεται το πατρικό του σπίτι που μεγάλωσε, το Α΄ Δημοτικό Σχολείο που έμαθε τα πρώτα του γράμματα, οι δρόμοι που έτρεξε και έπαιξε, οι άνθρωποι που συναναστράφηκε και εργάστηκε μαζί τους, οι συγγενείς του, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας που προσευχόταν και είχε την πρώτη Θεοπτία σε ηλικία 15 ετών, η Μονή Στομίου που μόνασε για 4 χρόνια.

            Την Παρασκευή 10 Ιουλίου ο κόσμος , ντόπιοι και ξένοι έτρεξαν να επισκεφθούν το πατρικό του σπίτι, αλλά και την Αγία Βαρβάρα, όπου τελέστηκε Παράκληση στον Όσιο Παϊσιο, το απόγευμα της ίδιας μέρας.

            Το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουλίου πολύς κόσμος ανέβηκε με τα πόδια  στη Μονή Στομίου, απόσταση 5 χιλ., μέσα στη χαράδρα του Αώου σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Το δρόμο αυτό ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου. Τελέστηκε Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Κατόπιν οι παρευρισκόμενοι επισκέφτηκαν το ασκητικό κελί του Οσίου. 

Το  απόγευμα στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου  φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Κοσμά αλλά  και  του  Αγίου Ιωάννου του εκ Κονίτσης, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο συμμετείχαν οι μητροπολίτες  Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Ανδρέας, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Μετά το πέρας του εσπερινού έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων της Σχολής Αγιογραφίας του Δήμου μας.

Την Κυριακή 12 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Οσίου, τελέστηκε  στον ανωτέρω ναό, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία  μετείχαν,  εκτός των τριών Μητροπολιτών, πολλοί ιερείς, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, οι  Δήμαρχοι Κόνιτσας, Άρτας, Ζίτσας, Πάργας, Φιλιατών, Δωδώνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ., Καραμπίνας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, ο Διοικητής των  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, ο Δ/της του 583 Τ.Π.,  Κονίτσης και πλήθος κόσμου.

Τελειώνοντας η Θεία Λειτουργία, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν  στην αίθουσα τελετών του Δήμου, όπου υπήρξε το αδιαχώρητο. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κόνιτσας  επέδωσε στον οικείο Μητροπολίτη, πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αποφασίζεται η δωρεάν παραχώρηση ενός  οικοπέδου  στην Μητρόπολη για ανέγερση Ναού αφιερωμένου στον Όσιο Παΐσιο. Στη συνέχεια η χορωδία «Βυζαντινοί Μελωδοί» από τη Μητρόπολη Κατερίνης, απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο βυζαντινούς ύμνους προς τιμήν του Οσίου. Η ίδια χορωδία μετείχε τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Κοσμά, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο  τον πανηγυρικό τόνο των εκδηλώσεων. 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, που με τον χαρισματικό τρόπο καθήλωσε στην κυριολεξία τους παρευρισκομένους. Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή αφιερωμένη στη ζωή του Οσίου στην Κόνιτσα.